Tańsze nie znaczy lepsze

Często chcielibyśmy wszystko kupować taniej. Jest wiele sklepów, które oferują bułki po pięćdziesiąt groszy, a są i takie, w których kupimy bułki za piętnaście groszy. Od czego to zależy? Zapewne od ilości i jakości użytych składników, jak również od miejsca, w jakim to pieczywo kupujemy. Najtańsze pieczywo możemy kupić w hipermarketach, gdyż mają oni swoje maszyny i produkują pieczywo u siebie, nie korzystając z pomocy piekarni. Nie wiemy niestety jakie produkty zostały użyte to utworzenia tego pieczywa. Ze względu na tani produkt możemy być pewni, że nie były to produkty najwyższej jakości. Piekarnie produkują pieczywo z produktów najlepszej jakości, przez co pieczywo to jest znacznie droższe. Sklepy natomiast, żeby nie być stratne muszą podnieść cenę pieczywa, żeby pokryć koszty zakupu pieczywa oraz jego transportu. Najczęściej już po wyglądzie i cenie pieczywa możemy zorientować się, że to pieczywo nie jest najlepszej jakości. Najczęściej bywa za bardzo zbite, niedopieczone, czy też przepieczone. Dobrej jakości pieczywo powinno smakowicie pachnieć, na pewno nie surowym ciastem, powinno być rumiane oraz lekko puszyste. Dzięki temu będziemy wiedzieli, że dołożono wszelkich starań, aby zapewnić klientom dobrej jakości produkt.

Dodaj komentarz